Uw PV-installatie dient aangesloten te worden op een aparte groep in de meterkast.
Hierbij mogen tussen de omvormer en de meterkast aansluiting geen andere gebruikers worden geplaatst. Door ons wordt de wandcontactdoos ook gecodeerd als zijnde “alleen te gebruiken voor zonnepaneelset”.
Vervanging huidige elektriciteitsmeter
Uw elektriciteitsmeter moet kunnen meten hoeveel elektriciteit u teruglevert aan het net. Als uw huidige meter een ferrarismeter is,een meter met een ouderwetse draaischijf wordt de teveel geproduceerde stroom automatisch teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Robben Groene Energie zal altijd controleren of uw meter geschikt is voor teruglevering. Is deze niet geschikt dan wordt contact opgenomen met het plaatselijk meterbedrijf ( Enexis). De meter wordt vervangen voor een vier telwerk meter (zgn. “slimme meter”).
Aanpassingen in uw meterkast
Afhankelijk van de grootte van de zonnepaneelinstallatie wordt door ons gecontroleerd of de hoofdzekering zwaar genoeg is. Indien dit niet het geval is, dient deze verzwaard te worden. Ook kunnen meerdere sets zonnepaneelinstallaties verdeeld worden (indien aanwezig) over meerdere fases (normaliter 3 x 25 A). Als hoofdregel geldt dat bij een hoofdaansluiting van 1 x 35A er maximaal 5750 wattpiek aangesloten mag worden.
De zonnepanelen set wordt aangesloten vóór de ALS (AardLekSchakelaar), dit wordt gedaan om te voorkomen dat grotere vermogensets spanningsverschillen creëren bij het opstarten van de omvormer, waardoor de aardlekschakelaar denkt dat er een aardlek is (stroomlek) en de spanning naar het syteem achter deze aardlekschakelaar uitschakelt.
Ook wordt de extra groep buiten de reguliere Groepenkast gezet, zodat ook voor derden meteen duidelijk is dat dit een aparte groep speciaal voor Zonnepanelen is, waarmee elektriciteit teruggeleverd wordt. Ook deze groep wordt heel duidelijk gekenmerkt middels stickers dat het een zonnepaneleninstallatiegroep betreft.
Elektriciteit terugleveren – salderen
Als u zelf energie produceert, wordt deze energie in eerste instantie gebruikt voor het eigen huishouden. Afhankelijk van de grootte van de installatie zult u nog energie nodig hebben van het energiebedrijf, ( bijv. Essent, Nuon). Tegelijkertijd produceert uw installatie waarschijnlijk meer energie op momenten dat u zelf niet zoveel energie nodig heeft. Zo produceren zonnepanelen vooral overdag elektriciteit, terwijl u zelf juist overdag minder elektriciteit nodig heeft omdat u niet thuis bent.
Omdat u die energie niet kunt bewaren of opslaan levert u deze energie terug aan uw energiebedrijf. Deze teruglevering van energie wordt verrekend met de energie die u afneemt. Dit wordt salderen genoemd.