‘Definitief energielabel’ woningen 1-1-2015
Het zogeheten ‘definitief energielabel’ is vanaf 1 januari 2015 verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen.
Dit label verschilt van het energielabel dat sinds 2008 verplicht is.
Woningeigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari of februari volgend jaar hun voorlopige energielabel thuisgestuurd. Dit label geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning. Het voorlopige label is gebaseerd op bouwjaar en type woning. Een voorlopig energielabel is voor woningeigenaren ook op te vragen via Energielabel-checker.
Vanaf 1 januari 2015 is het bij verkoop of verhuur van de woning verplicht om het voorlopige energielabel om te zetten naar het ‘definitief energielabel’. Dat definitieve label kan vanaf 1 januari via energielabelvoorwoningen.nl van de Rijksoverheid aangevraagd worden.
Energielabel
Het energielabel loopt van A (weinig besparingsmogelijkheden) naar G (nog veel besparingsmogelijkheden). Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.
Controle op energielabel
Per 1 januari 2015 gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport toezien op de naleving van de energielabelplicht. Dit betekent dat de inspectie zal gaan toezien of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Voor woningen kan deze boete oplopen tot € 405,-. Van bijvoorbeeld een kantoor riskeert men een boete die kan oplopen tot €20.250,-.
Energieprestatiecertificaat
Per 1 januari 2015 vindt er nog een verandering plaats. Het zogeheten ‘energieprestatiecertificaat’ gaat op die datum over in de Energie-Index. De Energie-Index is een getal voor de energieprestatie. Het is een instrument om een exactere bepaling van de energieprestatie van een woning te berekenen. Professionele woningeigenaren, vooral de huursector, gebruiken de Energie-Index om de investeringen van hun huizenvoorraad te waarderen en te bepalen. Bij een Energie-Index ontvangt de woningeigenaar automatisch een definitief energielabel