Februari 2018 super zonnig

Jolanda Robben

Zonnige februari is kassa voor eigenaren zonnedaken

ROOSENDAAL/BREDA/LEPELSTRAAT – Februari verbreekt alle records als het gaat om het aantal zonuren. Nog nooit was het afgelopen maand zo zonnig. Ruim 167 uur registreert weerstation Gilze-Rijen. Bijna twee keer zoveel zonuren als de 85 uur die normaal zijn voor deze maand. Kassa voor wie zonnepanelen op het dak heeft liggen.

Het laatste record is van 2003. In dat jaar registreert het KNMI in De Bilt 150,5 zonuren. Ondanks de zon hebben we met een gemiddelde temperatuur van 0,7 graden meteen ook de koudste februari sinds 1996 te pakken.

Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen, doet goede zaken. Zoals Frans van der Graaf uit Lepelstraat. Op het dak van zijn vrijstaande woning liggen dertig panelen, gericht op het zuiden. Jaarlijks goed voor een slordige 8.000 kWh. Veel meer dan het gezin verbruikt. In Nederland ligt het gemiddelde nog altijd op 3.500 kWh.

Topmaand

Moet je kijken, 730 kWh, dat is 439 meer dan in dezelfde periode vorig jaar

Frans van der Graaf uit Lepelstraat

Frans houdt de opbrengsten van zijn panelen voortdurend in de gaten. “Februari is echt een topmaand”, zegt hij, wijzend naar de grafiek op zijn laptop. “Moet je kijken, 730 kWh, dat is 439 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.” Interessanter is het feit dat Frans deze maand 92 euro bespaart op zijn energierekening.

Vier jaar geleden heeft hij twintig zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen. Later nog eens tien. “Investeren in panelen levert meer rendement op dan geld op je spaarrekening”, zegt Frans. “Nadat ik 25 jaar in dienst was bij de overheid, heb ik de premie die ik kreeg besteed aan de aanschaf van panelen. Daar heb ik nu maandelijks nog profijt van.”

Een warmtepomp, die op elektriciteit werkt, neemt inmiddels een deel van de warmte in huis voor rekening. “De cv-ketel schakelt alleen nog in op echt koude dagen, zoals afgelopen week.” Voor de toekomst wil Frans nog een stapje verder gaan en de opgewekte energie die hij niet gebruikt, opslaan.

“Wat je niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Dat levert 6 a 7 cent per kWh op. Efficiënter is het om de energie die je overdag opwekt met panelen, op te slaan in accu’s. Dan benut je de overdag opgewekte energie in de avonduren. Dan profiteer je pas echt optimaal. Helaas is die techniek voor particulieren nog onbetaalbaar.”

Verdubbeling

Niet alleen particulieren profiteren van de zonovergoten maand februari. Ook bij verpakkingsbedrijf Karpack in Roosendaal hebben ze de teller flink zien oplopen. “Met 50.000 kilowatt uur kun je spreken van een ruime verdubbeling”, zegt Martin Polak. Op het dak van het bedrijf op Borchwerf II liggen bijna 3.300 collectoren.

De maakt Karpack de grootste zonnecentrale van West-Brabant. De panelen leveren genoeg energie voor het verpakkingsbedrijf en 300 huishoudens. In totaal kan het bedrijf 840.000 kWh groene stroom opwekken. “In 2017, een relatief ongunstig jaar volgens de kenners, kwamen we uit op 831.000 kWh.”