INTERVIEW IBC SOLAR: “Invoerheffing leidt tot stagnatie”
Bron: ENERGIEbusiness
Het Duitse IBC SOLAR is groothandelaar in zonnepanelen en is wereldwijd met tien locaties actief met de verkoop van zonnepanelen en het bouwen van zonneparken. De laatst gerapporteerde omzet was 1,17 miljard dollar in 2011. 2012 was een goed jaar voor IBC SOLAR met een omzetgroei van 20 procent. Directeur Peter Meijers verwacht voor dit jaar dezelfde groeicijfers. Dat is wel afhankelijk van de dreigende invoerheffing vanuit de Europese Commissie op Chinese modules en zonnecellen. Meijers: “Ik zie de invoerregistratie al als een voorbode van een definitieve invoerheffing”.
1. Hoe gaat het met IBC SOLAR Benelux?
Meijers: “In de eerste helft van 2012 hebben we goede zaken gedaan in België. Toen daar de stimulans vanuit de overheid stopte, is de omzet fors teruggelopen. In Nederland werd de verkoop eerst geremd doordat het Lente-Akkoord lang op zich liet wachten.
Er was te lang onduidelijkheid in de markt. Toen eenmaal de subsidieregeling er was, is de verkoop substantieel gegroeid”.
2. In een eerder interview zei je een ‘gestage groei’ te verwachten. Die verwachtingen zijn overtroffen?
Meijers: “Ja, in Nederland is in 2012 de al bestaande geïnstalleerde PV-capaciteit in één jaar verdubbeld. Dat is ongekend (de totale PV-capaciteit eind 2012 wordt geschat op 250 MWp, redactie). We verwachten dat ook in 2013 de totaal geïnstalleerde capaciteit weer gaat verdubbelen. Maar dit is wel sterk afhankelijk of er een invoerheffing vanuit de Europese Unie op Chinese kristellijn zonnepanelen komt”.
3. Hoe kijken jullie tegen die zaak aan?
Meijers: “De Europese Unie doet 6 juni dit jaar uitspraak over de kwestie. Er is sprake van stemmingmakerij in de markt. Er gaan geruchten dat er heffingen komen van 85 procent op het factuurbedrag. IBC SOLAR is geen partij in de discussie tussen Alliance for Affordable Solar Energy en EU Prosun. We zijn geen lid van Afase, ook al wordt onze CEO op hun website geciteerd. Ik zie de registratie van de invoer van Chinese PV-producten al als een voorbode van een definitieve invoerheffing”.
4. Wat zijn de mogelijke gevolgen?
Meijers: “De productie verplaatst zich naar andere landen zoals Maleisië en Zuid-Korea. Chinese fabrikanten zullen in Europa productielocaties gaan openen. De Chinezen hebben in de VS ook trucjes uitgehaald om daar de invoerheffing te omzeilen. Zo laten ze hun zonnecellen in Taiwan produceren, zodat de panelen buiten de heffing vallen. Dat gaan ze in Europa ook weer doen. Het is ook hun brood. We zijn al benaderd door een Chinese fabrikant om samen met ons een productielocatie in Europa te bouwen. Ik ga daar verder niet op in. Het enige wat ik kan zeggen is dat het niet onze partners Yingli of Suntech zijn.
5. Hoe kijk je tegen de kwaliteitsdiscussie aan? Ooit goedkopere componenten ingekocht vanwege de prijsdruk?
Meijers: “In het algemeen wordt er nergens over kwaliteit gepraat en alles op een hoop gegooid. Aan de voorkant krijgt men dollartekens in de ogen. Wij kopen alleen systeemcomponenten van onze merk partners of ontwikkelen ze zelf. Daarnaast is bij IBC SOLAR de test- en kwaliteitscontrole volgens nationale en internationale normen en vaak zelfs nog zwaarder. We hebben tien medewerkers die bezig zijn met kwaliteitsbewaking. Onze ingenieurs testen alle componenten regelmatig bij de fabrikant”.
6. Door wie laten jullie de producten certificeren?
Meijers: “Al onze componenten zijn volgens alle belangrijke kwaliteitsnormen gecertificeerd door met name de onafhankelijke instituten SGS TÜV Saar en TÜV Rheinland. In een enkel geval door derde geaccrediteerde testinstituten. Bij deze geaccrediteerde testinstituten zoals o.a. TÜV Rheinland, KIWA, TÜV Saar etc. kun je in principe alles laten certificeren. Het is bepalend volgens welke norm ik laat testen of wat ik laat testen. B.v. bij modules is het o.a. IEC 61730, bij montagemateriaal is het o.a. DIN 1055 en EN 1991-1-4 en bij omvormers o.a. de EN 50178”.
7. Waarom werken jullie samen met de fabrikanten Yingli en Suntech?
Meijers: “We kiezen voor Yingli en Suntech vanwege de kwaliteit, volumes en prijs. Zo zitten in de ‘Pandacellen’ van Yingli nog patenten van ECN (uit een samenwerking Yingli, ECN en Tempress, redactie). Yingli is uitermate positief over 2013 met een verschepingsdoel van maar liefst 3,3 gigawatt. Maar ja, als de invoerheffing er komt, stagneert de markt. We zien dat de markt verschuift van Europa naar de rest van de wereld. We verwachten veel groei in Zuid-Amerika zoals in Mexico, Peru, Chili, enz. De meeste groei in Europa zal plaatsvinden in de opkomende markten zoals Polen, Roemenië en Turkije”.
8. Er zijn tientallen inkoopcollectieven van zonnepanelen in Nederland. Hoe kijk je daar tegenaan?
Meijers: “In Nederland is Zon-IQ klant van ons, die op hun beurt Eneco voorzien voor de Zon Zoekt Dak 2 actie van Natuur & Milieu. Persoonlijk verwacht ik dat er over twee tot drie jaar beduidend minder collectieve inkoopacties meer zijn. Natuur & Milieu is een positieve uitzondering onder de collectieve inkopen en hechten veel waarde aan de kwaliteit van het gehele systeem.
Het is echt typisch Nederland om puur op prijs in te kopen. Ik zie dat er allerlei kwaliteitselementen op het gebied van installatie er uitgesneden worden. Het is echt wachten totdat de eerste montageproblemen gaan optreden. Tot op het bot uitknijpen op prijs. Vroeg of laat gaat dat fout. Ik adviseer om in te kopen bij een lokale installateur. Dit heeft alles te maken met service en bereikbaarheid. Ja, je kunt zonnepanelen echt zien als een ‘commodity’ product net zoals een verwarmingsketel”.
9. Nog een slotwoord?
Meijers: “Ik weet dat het ministerie van Economische Zaken bezig is met de voorbereiding van een noodwet om saldering van duurzame energie minder aantrekkelijk te maken. Dat is zorgwekkend, zowel voor de particuliere als zakelijke markt. De SER is ook bezig met een Energieakkoord voor Nederland. Ik hoop echt dat zij eerder zijn met hun advies dan de noodwet van Economische Zaken. Ik vind dat er in Nederland alles aan de voorkant wordt dichtgespijkerd ten faveure van de grote energieproducenten. Die zitten met nieuwe kolen – en gascentrales in hun maag. Het is een fout geweest van de voormalige minister Verhagen om voor de bouw van nieuwe kolen – en gascentrales toestemming te geven. Er was al een elektriciteitsoverschot! Stel dat die nieuwe kerncentrale er ook nog was gekomen, wat dan? De consumenten krijgen de rekening gepresenteerd via toeslagen op hun energierekening. De Nederlandse Staat rekent het verlies van de fossiele centrales door aan de consument. Net zoals de consument moest opdraaien voor de SDE+ regeling. Die regeling is een loterij en werd en wordt volledig opgesnoept door de grote energieproducenten”.